Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > CCEE organiseert voor de derde keer een Europese Gebedsestafette voor vrede

CCEE organiseert voor de derde keer een Europese Gebedsestafette voor vrede

Net als in de afgelopen twee jaar organiseert de Commissie van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) in de Veertigdagentijd een eucharistische gebedsestafette onder de 39 leden. Aan alle leden is gevraagd om minstens op één plek te bidden en de Heilige Mis op te dragen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne en voor de vrede in dit land. De estafette is op 22 februari van start gegaan in Albanië en op 17 maart is Nederland aan de beurt.

Op vrijdag 17 maart wordt in alle Nederlandse bisdommen de mis opgedragen en gebeden voor de slachtoffers van de oorlog en vrede in Oekraïne.

Oecumenische gebedsviering

Op vrijdag 24 februari was mgr. Woorts, hulpbisschop van aartsbisdom Utrecht namens de Nederlandse Bisschoppenconferentie ook bij een landelijke oecumenische gebedsviering voor vrede voor Oekraïne. Deze viering, die was georganiseerd door de Raad van Kerken, werd gehouden in de Domkerk te Utrecht en vond plaats op verzoek van de ambassadeur van Oekraïne in Nederland.

De dienst werd live uitgezonden door KRO-NCRV en werd geleid door onder anderen ds. René de Reuver, scriba van de PKN, en Fr. Mykola Butsiak van de Oekraïens Grieks Katholieke Kerk. Bij de viering waren zowel Oekraïense vluchtelingen als Nederlanders aanwezig, onder wie mensen die vluchtelingen hebben opgenomen in huis. Er werd gebeden om en gezongen voor vrede en licht voor Oekraïne.

Mgr. Woorts: ‘Heel indrukwekkend vond ik het optreden van Veronika Morska, een Oekraïens meisje in klederdracht, dat solo zong. Je zag de emotie en het diepe verdriet bij de Oekraïners, maar ook hun hoop, kracht en vastberadenheid.’ Na de dienst was er een Walk of Hope, van de Domkerk naar het Centraal Station in Utrecht omdat daar veel vluchtelingen voor het eerst in de Domstad aankwamen. De viering is hier terug te kijken.

Gebed voor vrede in alle bisdommen

Het gebed en opdragen van de mis op vrijdag 17 maart vindt plaats op de volgende tijden en plaatsen:

  • In bisdom ’s-Hertogenbosch viert mgr. De Korte om 08.30 de eucharistie in de St. Jan en er is na deze viering gelegenheid voor aanbidding van het Heilig Sacrament.
  • In de Eendrachtskapel (HH Laurentius en Ignatius), aan de Eendrachtsstraat 95 te Rotterdam begint om 12.00 uur de aanbidding van het Heilig Sacrament en om 12.45 uur de eucharistie met bisschop Van den Hende.
  • Mgr. Van den Hout, bisschop van Groningen-Leeuwarden, celebreert de mis in de Sint-Jozefkathedraal in Groningen om 12.30 uur.
  • Om 19.00 uur vindt in de St. Catharinakathedraal van het aartsbisdom te Utrecht vanaf 19. 00 uur aanbidding en een eucharistieviering plaats.
  • In bisdom Breda wordt de gebedsestafette gecombineerd met “24 uur voor de Heer”, dat al gepland stond voor 17 maart. De heilige mis wordt gevierd in de kathedraal en is te volgen via livestream.
  • In bisdom Haarlem-Amsterdam wordt gevierd in het Diocesaan Heiligdom van Onze Lieve Vrouw ter Nood. Het is voor de pelgrims mogelijk een hele pelgrimage dag te doen om te bidden voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne en voor de vrede. (In het Heiligdom wordt een grote groep Oekraïense vluchtelingen opgevangen).
  • In bisdom Roermond wordt in alle dekenale kerken de eucharistie opgedragen voor de vrede en ook voor de slachtoffers van de aardbevingen.
  • Om 09.00 uur viert mgr. de Jong als bisschop van de krijgsmacht de mis in de Munsterkerk in Roermond voor de slachtoffers van de oorlog in de Oekraïne en de vrede in dit land. Meer informatie, ook over de impact van de oorlog op Nederlandse militairen, is te vinden op de site van het Militair Ordinariaat.

Kijk voor meer en aanvullende informatie ook op de websites van de verschillende bisdommen.

Tags: , , ,