Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Interreligieuze dialoog > Boodschap voor hindoefeest Diwali: Voorbij tolerantie gaan

Boodschap voor hindoefeest Diwali: Voorbij tolerantie gaan

Op 19 oktober vieren hindoes hun jaarlijkse Diwali-feest. De Pauselijke raad voor de Interreligieuze Dialoog te Rome stuurde de hindoes bij deze gelegenheid een boodschap toe. De Nederlandse katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog stuurde de boodschap door aan haar hindoe-relaties hier te lande.

De boodschap kreeg als titel ‘Voorbij tolerantie gaan’. Als je voorbij tolerantie gaat, kom je uit bij respect. Respect roept op tot vreedzaam samenleven en harmonie. “Tolerantie beschermt en accepteert het anders-zijn. Respect gaat verder en betekent waardering voor de menselijke persoon en zijn/haar waardigheid”, zegt Kardinaal Jean-Louis Tauran, voorzitter van de Pauselijke Raad, in de boodschap.

Diwali is het feest van lichtjes, dat jaarlijks plaatsvindt tijdens de nieuwe maan in de maand asvin. Het feest is gewijd aan Maha Lakshmi, de hindoegodin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Bij het Diwali-feest gaat het om de goede dingen die het kwade overwinnen, het licht wint het van de duisternis, de warmte van de kou, de waarheid van de onwaarheid, de reinheid van de onreinheid. Hindoes hopen dat Lakshmi hun huis bezoekt. In de nacht van de nieuwe maan verlichten ze daarom hun huis met diya’s. Dat zijn schoteltjes met olie en een pitje, maar het kunnen ook kaarsjes zijn. Door al die lichtjes wordt ook het innerlijk van de mensen verlicht, waardoor men het gevoel krijgt met een schone lei te kunnen beginnen.

Berry van Oers

Bijlage: Boodschap voor Diwali 2017.

Lees ook: Hindoes en Katholieken hervatten dialoog.