Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Interreligieuze dialoog > Boodschap voor Goeroe Nanak van Pauselijke Raad Interreligieuze Dialoog

Boodschap voor Goeroe Nanak van Pauselijke Raad Interreligieuze Dialoog

Sikhs vieren dit jaar op 14 november Goeroe Nanak. Ter gelegenheid van deze feestdag heeft de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog een boodschap aan de Sikhs wereldwijd gestuurd, die ook in Nederland is verspreid.

Het sikhisme is geïnspireerd op het onderwijs van tien goeroes. De eerste goeroe was goeroe Nanak (1469-1539) die leefde in Pakistan. Goeroe Nanak leerde dat mensen een onderdeel vormen van het Goddelijke licht. Zij kunnen de allerhoogste (spirituele) staat bereiken door op te gaan in God. Jaarlijks vieren sikhs de geboortedag van goeroe Nanak. Ze gaan dan naar hun gebedshuizen, lezen uit hun heilige boek, zingen liederen en delen eten uit.

Sikhs geloven in één God, gelijkheid, rechtvaardigheid en vrijheid voor iedereen. Zij accepteren het bestaan van alle geloven en wijzen bevooroordeling of onderdrukking op basis van godsdienst, kaste, kleur, geloofsbelijdenis, ras en/of sekse af.

Er zijn 26 miljoen sikhs waarvan er 21 miljoen in India wonen. In Nederland wonen er ongeveer 15.000 sikhs. De meerderheid hiervan woont in Amsterdam, Rotterdam, Almere en Den Haag. In Nederland zijn er acht Gurdwara’s (sikh-gebedshuizen).

Lees hier de boodschap voor Goeroe Nanak.

Berry van Oers, secretaris Nederlandse Katholieke Contactraad voor interreligieuze dialoog (CID)