Bisschop Van den Hende over economie en zorg voor de schepping

Tien jaar geleden verscheen de encycliek Laudato si’ van paus Franciscus. Op vrijdag 14 maart was bisschop Van den Hende een van de sprekers op een studiemiddag van de Laudato Si’ Alliantie Nederland. Het thema van de bijeenkomst was: van financiële keuzes naar zorg voor de schepping.
De centrale vraag was: hoe kunnen geloofsgemeenschappen met hun financiële beleid bijdragen aan de zorg voor de aarde, ons gemeenschappelijk huis? De studiemiddag vond plaats in Rotterdam in de ruimte bij de Emmausgangers kerk. Naast de bisschop spraken Carmody Grey (bijzonder hoogleraar Integrale Ecologie, Laudato Si’-Instituut, Radboud Universiteit) en Kees Gootjes (directeur van De Nieuwe Beurskoers).
Geld moet rollen, maar…
“Volgens de katholieke sociale leer zijn geld en rijkdom nooit een doel in zichzelf, nooit een doel op zich”, stelt bisschop Van den Hende deze middag. Geld moet rollen, maar dat kan niet onverantwoord alle richtingen uit. Bisschop Van den Hende: “Geld en goed moeten worden gezien als een instrument dat gebruikt moet worden voor de opbouw van een samenleving waarin de menselijke waardigheid van iedere persoon wordt gerespecteerd en het gemeenschappelijk welzijn het oogmerk is.”
De bisschop vertelt dat paus Benedictus er op wees dat de economie een gedragswetenschap is. “De economie is geen anonieme ontwikkeling zonder ethiek en moraal, maar juist een menselijke activiteit”, aldus de bisschop. Paus Franciscus noemt de schepping in Laudato si’ “ons gemeenschappelijk huis”. “De uitdrukking gemeenschappelijk huis heeft te maken met de schepping als geheel, waarin de mens een eigen specifieke roeping en verantwoordelijk heeft, mannen en vrouwen geschapen naar Gods beeld en gelijkenis”, aldus de bisschop. “Is onze economie als menselijke activiteit tot opbouw of tot schade?”
De bisschop sluit zijn lezing af met vragen voor reflectie:
- “Is de liefde van het evangelie wel echt de rode draad wanneer het gaat om onze zorg voor de schepping en om de inrichting van globale maatschappij als waarachtige samenleving? Kunnen we verder met de uitdagende vraag of er een economie van het genoeg mogelijk is in plaats van steeds meer en meer, juist met het oog op de mens en onze omgeving (cf Laudato si’ nr. 6)?”
- “Worden besluiten en activiteiten in het kader van de economie in voldoende mate getoetst als gedragswetenschap met alle ethische afwegingen die daarbij horen zoals zorg voor het klimaat en de schepping als geheel en voor de wereldvrede, waar het gaat om beleid en keuzes financiële kwesties en beleggingen, met het oog op het algemeen welzijn en de waardigheid van iedere menselijke persoon, met zorg voor het behoud en goed beheer van de schepping, inclusief de beschermwaardigheid van het leven?”
- Download de complete inleiding van bisschop Van den Hende
- Meer informatie over de Laudato Si’ Alliantie Nederland
Lees een langere versie van dit bericht op de website van bisdomrotterdam. Bericht en foto’s: bisdom Rotterdam
Tags: economie, Laudato si', schepping