Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Zondag 27 september tv-mis live vanuit Lourdes

Zondag 27 september tv-mis live vanuit Lourdes

De eucharistieviering die de KRO elke zondag op NPO2 uitzendt, komt op zondag 27 september live vanuit de beroemde Grot van de Verschijningen in Lourdes. Het is voor het eerst dat een eucharistieviering vanuit deze Franse bedevaartplaats op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden. Hoofdcelebrant in de Nederlandstalige viering is hulpbisschop Herman Woorts van het aartsbisdom Utrecht.

Mgr. Woorts is binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie referent voor bedevaarten en pelgrimages. Hij wordt tijdens de viering geassisteerd door enkele priesters en diakens die verbonden zijn aan de samenwerkende Nederlandse bedevaartorganisaties Huis voor de Pelgrim in Maastricht en VNB in Tilburg. De muziek in de viering wordt verzorgd door de sopraan Judith Petra van het Groot Omroepkoor, die ook vrijwilligster bij de Lourdesbedevaarten is. Zij wordt begeleid door Jean-Paul Lécot, de hoofdorganist van het heiligdom in Lourdes.

Lockdown
Normaal gesproken bezoeken elk jaar miljoenen pelgrims uit de hele wereld de grot in Lourdes, waar het meisje Bernadette Soubirous in 1858 achttien keer een verschijning van Maria zag. Sindsdien ontwikkelde het stadje aan de voet van de Franse Pyreneeën zich tot een van de beroemdste Mariabedevaartsoorden ter wereld. Ook vanuit Nederland gaan jaarlijks enkele duizenden pelgrims op bedevaart naar Lourdes. Door de coronapandemie is dat dit jaar niet mogelijk. De Nederlandse bedevaartorganisaties hebben al hun reizen moeten annuleren. Nu de Nederlandse pelgrims niet naar Lourdes kunnen gaan, brengen de KRO en de bedevaartorganisaties met deze tv-viering Lourdes een beetje naar Nederland toe.

Geloofsgesprek
Voorafgaand aan de viering wordt in het programma Geloofsgesprek een interview met hulpbisschop Herman Woorts (foto boven) uitgezonden. Hij is al van jongs af aan verbonden met Lourdes. Voordat hij bisschop werd, was hij brancardier en aalmoezenier tijdens bedevaarten naar Lourdes. In het Geloofsgesprek met Leo Fijen vertelt Mgr. Woorts wat Lourdes voor hem betekent.

Misintentie
Het is mogelijk om voor deze mis een gebedsintentie op te geven. Een aantal intenties zal tijdens de live-uitzending worden voorgelezen. Alle intenties worden in Lourdes bij de grot achtergelaten. Een misintentie opgeven kan door 10 euro over te maken op IBAN-nummer NL15 INGB 0001 0586 99 ten name van Stichting Organisatie Limburgse Bedevaarten in Maastricht onder vermelding van ‘Lourdesmis 27 september’. De tekst van de intentie of de naam van degene voor wie u een mis wilt laten lezen, kunt u per e-mail doorsturen naar info@huisvoordepelgrim.nl.

Zondag 27 september 2020, NPO2
09.45 uur: Geloofsgesprek met hulpbisschop Herman Woorts
10.00 uur: Live uitzending van de eucharistieviering vanuit de Grot van de Verschijningen in Lourdes

Zang: Judith Petra
Orgel: Jean-Paul Lécot

Tags: , ,