Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Zaterdag 11 mei bijzondere opening van het bedevaartseizoen in Brielle

Zaterdag 11 mei bijzondere opening van het bedevaartseizoen in Brielle

“Het getuigenis van de Martelaren van Gorcum is indrukwekkend en belangrijk en kan ons inspireren om vast te houden aan ons geloof”, vertelt Jack Glas, verantwoordelijk priester voor het Heiligdom van de Martelaren van Gorcum. Met de Bisschoppelijke Brielse Commissie (BBC) spant hij zich in om het heiligdom van de Martelaren van Gorcum het komende bedevaartseizoen extra op de kaart zetten. Het seizoen wordt zaterdag 11 mei geopend.

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om de opening van het bedevaartseizoen mee te maken. Mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam, is hoofdcelebrant tijdens de eucharistieviering, waarin een bijzonder moment is voorzien. “Vorig jaar was bijzonder dat het ciborium werd opgeknapt, dat de precieze plaats markeert waar de martelaren van Gorcum ter dood zijn gebracht. Dit jaar is de reliekschrijn gerestaureerd. Tijdens de opening van het bedevaartseizoen op 11 mei wordt de schrijn met de relieken van de martelaren plechtig teruggeplaatst op zijn vaste plek voor het altaar.”

“We willen nog meer dan in het verleden in Brielle echt een bedevaartseizoen houden”, vervolgt pastoor Glas. “Met een begin, een eind en een hele periode waarin mensen welkom zijn om inspiratie op te komen doen.” Na de opening van het bedevaartseizoen is er in de maand juni elke donderdag een eucharistieviering, waarvoor pastoor Glas verschillende priesters bereid heeft gevonden. Daarna is er in juli en augustus ook elke dinsdag een eucharistieviering. Naast priesters zijn er diakens die een deel van het programma op zich nemen, zoals het lof met eucharistische aanbidding, en vrijwilligers die het rozenkransgebed en de kruisweg voorbidden.

Jack Glas: “Er zijn veel mensen die meehelpen tijdens het bedevaartseizoen, uit Brielle of uit andere plekken in het bisdom. En we kunnen nog meer hulp gebruiken. Mensen die ook mee willen helpen bij het gebed of als gids, want ook groepen zijn en blijven welkom om een bezoek te brengen aan het heiligdom.”

Trouw blijven aan je geloof

Van oudsher is de viering van de Nationale Bedevaart het hoogtepunt van het bedevaartseizoen, wanneer vele honderden mensen naar Brielle komen om samen te bidden en stil te staan bij het geloofsgetuigenis van de Martelaren van Gorcum. Dan organiseert de BBC een hele dag rond de martelaren en is er ook een programma speciaal voor jongeren.

Inmiddels is het thema van de Nationale Bedevaart, die plaatsvindt op 6 juli, bekend. Dat is: ‘Geroepen!’ Jack Glas: “De Martelaren van Gorcum waren geroepen. Zij gaven antwoord op de roepstem van God en waren bereid op zich te nemen wat op hun pad kwam. Ook wij zijn geroepen om antwoord te geven op wat Christus ons vraagt en om samen de gemeenschap te zijn die Hij voor ogen heeft en de weg te gaan die God ons geeft.”

Kijk voor meer informatie en het complete bericht op de site martelarenvangorcum.nl.

Foto: Peter van Mulken.