Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Woensdag 22 november is RedWednesday: aandacht voor de vrijheid om te geloven

Woensdag 22 november is RedWednesday: aandacht voor de vrijheid om te geloven

Verspreid door heel Nederland worden op woensdag 22 november zo’n 150 kerken in een rood licht gezet. Dit in het kader van de internationale actie RedWednesday. Hiermee vestigt de organisatie Kerk in Nood de aandacht op het lot van miljoenen vervolgde, onderdrukte en bedreigde gelovigen in de hele wereld. Op RedWednesday worden wereldwijd honderden beroemde kathedralen, kerken, kloosters, monumenten en openbare gebouwen bloedrood verlicht.

Gebouwen die de afgelopen jaren rood verlicht werden, zijn onder meer het Colosseum en de Trevi-fontein in Rome, de basiliek Sacre Coeur in Parijs, het Christusbeeld op de Corcovado in Rio de Janeiro, het Oostenrijkse parlementsgebouw en de kathedraal van Frankfurt. In Nederland werden van Texel tot Maastricht kerken rood aangelicht en waren er vieringen om de vervolgden te gedenken en aandacht te vragen voor hun lot. Onder de slachtoffers zijn relatief veel christenen.

Rapport Godsdienstvrijheid
Dat de vrijheid om te geloven onder druk staat, blijkt onder meer uit recent eigen onderzoek van Kerk in Nood. De katholieke hulporganisatie is wereldwijd de enige niet-gouvernementele organisatie (ngo) die de naleving en schendingen voor alle religies en in alle 196 landen analyseert van dit mensenrecht in het rapport Vrijheid van Godsdienst Wereldwijd 2023.

Uit onderzoek voor dit rapport blijkt dat die vrijheid in de periode januari 2021 tot en met december 2022 sterk werd beperkt en geschonden in maar liefst 61 van de 196 landen. In 47 landen verslechterde de situatie sinds de publicatie van het vorige rapport. Slechts negen landen kenden verbetering. Ook viel op dat de straffeloosheid over de hele wereld is toegenomen. In 36 landen (18%) worden aanvallers zelden of nooit vervolgd voor hun misdaden. Vaak zijn christenen slachtoffer

Licht in de duisternis
Het stilzwijgen van de internationale gemeenschap draagt bij aan deze cultuur van straffeloosheid, net name voor regimes die als strategisch belangrijk voor het Westen worden beschouwd, zoals China en India. Zij worden niet onderworpen aan internationale sancties of andere gevolgen voor hun schendingen van de godsdienstvrijheid. Hetzelfde geldt voor landen als Nigeria en Pakistan.

Met het thema van dit jaar, “Wees een licht in de duisternis voor mensen die vervolgd worden om hun geloof”, roept Kerk in Nood Nederland daarom mensen op om te bidden, om hun stem te laten horen en om concrete steun te bieden aan wie lijden vanwege hun geloof. Naast rood aangelichte kerken zijn posters te bestellen via redwednesday.nl die mensen in hun raam kunnen hangen om aandacht te vragen en hun solidariteit te betuigen.

Kijk voor meer informatie op de website van Kerk in Nood.

 

Afbeelding en input bericht: Kerk in Nood.

 

Tags: , , ,