Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Warm afscheid in pontificale mis voor bisschop Wiertz

Warm afscheid in pontificale mis voor bisschop Wiertz

Zaterdag 9 december is met een pontificale eucharistieviering afscheid genomen van bisschop Wiertz van bisdom Roermond. Kardinaal Wim Eijk en gouverneur Theo Bovens van de provincie Limburg spraken warme woorden over mgr. Wiertz en op diens eigen afsluitende toespraak volgde een minutenlang applaus.

afscheidsmis-bisschop-wiertzDit was aan het einde van een bijna twee uur durende mis in een volle kathedraal. De dankviering begon rond kwart over tien met een intredestoet van schutters met wapperende vaandels, broederschappen, acolieten, diakens, priesters en bisschoppen. Bijna alle leden van de Nederlandse Bisschoppenconferentie waren aanwezig, evenals kardinaal Simonis. Een gelegenheidskoor dat bestond uit zangers uit heel Limburg zorgde voor de muziek.

Erepenning

Tijdens zijn preek herinnerde kardinaal Eijk aan diverse momenten uit het leven van de bisschop, waarin de verkondiging van het geloof altijd centraal stond. Gouverneur Bovens wees in zijn toespraak vooral op de maatschappelijke betrokkenheid van bisschop Wiertz en zijn bewogenheid met zwakkere groepen. De gouverneur overhandigde de bisschop ook de erepenning van de provincie, de hoogste provinciale onderscheiding.

Vonken

Aansluitend onthulde bisschop Wiertz een schilderij met zijn eigen portret dat kunstenaar Theo Kuijpers uit Maastricht op verzoek van het bisdom heeft gemaakt. In zijn dankwoord riep de bisschop iedereen op om met een interne blik te kijken, met de ogen van Jezus en daardoor het geloof weer te laten vonken.

Lees het complete verslag van de afscheidsviering op de site van bisdom Roermond, inclusief fotoalbum.

Lees hier de volledige preek van kardinaal Eijk.

Bericht en foto’s via bisdom Roermond.