Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Terugblik WJD@Home op Ameland: ‘Ook aan ons wordt gevraagd om in beweging te komen’

Terugblik WJD@Home op Ameland: ‘Ook aan ons wordt gevraagd om in beweging te komen’

Jongeren uit heel Nederland arriveerden op vrijdag 27 januari op Ameland voor hun WJD@Home. Na een busreis door de verschillende bisdommen, waar de jongeren opstapten, en de oversteek met de veerboot kwamen ze samen in de Sint-Clemenskerk. Daar heette jongerenwerker Sarah Mijhad van het Aartsbisdom Utrecht hen welkom. Zij stelde de deelgroepleiders en leiding voor en schetste het avondprogramma.

Daarna gaf ze mgr. Mutsaerts het woord. De hulpbisschop van het bisdom ‘s-Hertogenbosch is landelijk bisschop-referent voor jongeren. “Sta op en kom in beweging” is de Nederlandse vertaling van het internationale WJD-thema deze zomer in Lissabon. “Sta op en kom in beweging. Verschillende personen uit de Bijbel doen dat,” zo zei de bisschop. “Maria gaat op weg naar haar nicht Elisabeth. Bij de geboorte van Jezus zelf komen de herders kijken. Ze gaan met spoed op weg om te vertellen wat ze hebben gezien. Jozef vlucht naar Egypte met Maria en Jezus. Hij stond op en ging. En als Jezus de apostelen roept, laten die hun netten in de steek en gaan mee.”

‘Het Koninkrijk van God begint klein’

“Ook van ons wordt gevraagd in beweging te komen. Het is één ding om wat Jezus zegt mooi te vinden, maar het gaat erom in beweging te komen. Vandaag werd in de Kerk in de Mis gelezen uit het Evangelie volgens Marcus (Marcus 4, 26-34). Daarin vertelt Jezus over het Koninkrijk van God en het mosterdzaadje. Dat begint klein: Jezus begint als kind en Hij begint met een kleine groep van twaalf apostelen. Het begint met ‘kleine’ heiligen zoals Franciscus van Assisi en moeder Teresa. En kijk eens hoe groot dat is geworden.”
“Het zaadje moet in de aarde vallen en dan kan het groeien. We kunnen dat niet versnellen. God geeft de groei,” aldus mgr. Mutsaerts. “We denken vaak: wat kunnen wij nou doen in deze seculiere wereld? Maar leg het in Gods hand en Hij zal er Zijn zegen over geven. Ieder van jullie kan het verschil maken. Kom in beweging. Leg het in Gods hand en kijk hoe het uitgroeit. Het is Gods plan en wij mogen eraan meewerken.”

Video

Daarna werd in de Sint-Clemenskerk het avondgebed gebeden. Vanuit de kerk liepen de jongeren vervolgens met hun tassen door naar De Molenhof, de groepsaccommodatie voor dit weekend. Daar werd de avond afgesloten met een quiz, waarbij de zeven deelgroepen die voor dit weekend werden gevormd voor het eerst in actie kwamen.
Er namen ongeveer zeventig jongeren deel aan de WJD@Home op Ameland. De begeleiders kwamen uit diverse bisdommen en drie bisschoppen deden mee met het programma: bisschop Van den Hout (bisdom Groningen-Leeuwarden), bisschop Van den Hende (bisdom Rotterdam) en bisschop Mutsaerts (bisdom ‘s-Hertogenbosch).

Lees meer op katholiekleven.nl.

Bekijk ook de video ‘WJD’ers landen op Ameland’

Foto’s: Ramon Mangold, tekst: bisdom Rotterdam/katholiekleven.nl.

 

Tags: , , ,