Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Terugblik: paus wijdt Oekraïense en Russische volk toe aan Maria

Terugblik: paus wijdt Oekraïense en Russische volk toe aan Maria

Aan het einde van een plechtige boeteviering in de Sint-Pieter heeft paus Franciscus op 25 maart het Oekraïense en Russische volk toegewijd aan het Onbevlekt Hart van Maria. De plechtigheid kon live worden gevolgd via vaticannews.va.

Voor het eerst sinds lange tijd waren er weer grote aantallen aanwezigen in de Sint-Pieter. Naast de 3.500 mensen in de basiliek waren er naar schatting 2.000 aanwezig op het gelijknamige plein waar de plechtigheid via beeldschermen kon worden gevolgd.

De paus heeft alle bisschoppen en priesters gevraagd zich in hun eigen bisdommen en kerken aan te sluiten bij de toewijding. Kardinaal Konrad Krajewski was als pauselijk gezant naar Fatima afgereisd om op de plaats van de verschijningen tegelijkertijd de toewijding te verrichten voor het originele beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima. Een kopie daarvan stond opgesteld in de Sint-Pieter waarvoor de paus het toewijdingsgebed zou uitspreken.

Geen toverformule

“Dit is geen toverformule”, zei paus Franciscus daarover in zijn preek. “Nee, dat is het niet. Het is een geestelijke daad. Het is het gebaar van volledig vertrouwen van de kinderen die, in de verdrukking van deze wrede en zinloze oorlog die de wereld bedreigt, hun toevlucht nemen tot de Moeder Gods. Net als kinderen gaan ze, als ze bang zijn, naar hun moeder om te huilen, om bescherming te zoeken. Laten we onze toevlucht nemen tot de Moeder, haar hart onze angst en pijn voorleggen en onszelf aan haar overgeven.”

Hij riep alle gelovigen op Maria na te volgen in haar houding tegenover de engel die haar bezocht. Ondanks haar vrees en vragen reageerde zij met “mij geschiede naar uw woord”. Dat antwoord kon zij geven doordat zij niet gehinderd werd door de zonde, aldus de paus.

Biecht

Nadat er gelegenheid was om te biechten, ook door paus Franciscus die biechtte en biecht hoorde,  liep de paus naar het beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima, waar hij het toewijdingsgebed uitsprak en een bloemenhulde bracht. Na het geven van de pauselijke zegen werd de plechtigheid afgesloten met het luiden van de klokken van de Sint-Pieter voor vrede.

Dit artikel is ingekort, lees de complete tekst op: Katholiekleven.nl.

Foto: Vatican Media.

Tags: , , ,