Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Geen categorie > SMS-service voor ‘Verenigd in gebed voor de vrede’ groeit door

SMS-service voor ‘Verenigd in gebed voor de vrede’ groeit door

In 2018 bidden de Nederlandse bisschoppen elke maand in hun eigen bisdom op een speciale dag de rozenkrans met als intentie de vrede in de wereld. Iedere maand wordt in één van de bisdommen hiervoor een gebedsmoment georganiseerd van de (hulp)bisschop samen met gelovigen. Maar iedereen kan meebidden, ieder op zijn of haar eigen plek. Om hiervoor een herinnering te ontvangen, kunnen belangstellenden zich opgeven voor de sms-service. Het aantal aanmeldingen hiervoor groeit gestaag door en staat momenteel op 430.

430 mensen ontvangen nu elke maand een sms’je op de dag dat de rozenkrans wordt gebeden. Het is een kort bericht waarin wordt gemeld welk feest of andere gebeurtenis die dag centraal staat. Alle gelegenheden hebben te maken met het heilswerk van God door Jezus Christus en met Maria, moeder van de Heer. Behalve een verwijzing naar de gebeurtenis van die dag, wordt in het sms’je gevraagd mee te bidden.

Succes

‘We zijn blij met het succes van deze service, dat aangeeft dat mensen betrokken willen zijn bij dit gebed voor de vrede’, zegt mgr. Woorts, hulpbisschop van aartsbisdom Utrecht en de initiatiefnemer van Verenigd in gebed voor de vrede in de Bisschoppenconferentie. ‘Alle belangstellenden kunnen naar het gebedsmoment gaan in het bisdom waar die betreffende maand wordt gebeden alsook hopelijk naar gebedsmomenten in hun eigen parochie, religieuze gemeenschap of gebedskring. Het doet goed om te weten dat door het hele land mensen tijd willen nemen voor het bidden van de rozenkrans tot intentie van de vrede in de wereld, hetzij tezamen, hetzij alleen.’

Het rozenkransgebed tot intentie van de vrede vloeit mede voort uit de boodschappen van de Heilige Maagd Maria te Fatima in 1917. De bisschoppen sluiten met dit initiatief tevens aan bij paus Franciscus die op 8 oktober 2016 tegen delegaties uit Mariabevaartsoorden heeft gezegd zo vaak mogelijk de rozenkrans te bidden, ‘omdat dit gebed helpt de aanwezigheid van Christus in ons leven te kunnen herkennen’. Zijn aansporing sluit aan bij de Heilige Paus Johannes Paulus II die in zijn apostolische brief Rosarium Virginis Mariae (16 oktober 2002) schreef: “Het rozenkransgebed, hoezeer hij ook betrekking heeft op de Maagd Maria, is eigenlijk een gebed dat ten diepste verband houdt met Christus. In de soberheid van zijn onderdelen heeft het gebed de diepgang van de volledige boodschap van het Evangelie, waarvan het tegelijkertijd ook een samenvatting is, in zich verenigd.”

Ook een sms ontvangen?

Opgeven voor de sms-service kan nog steeds, deelnemers ontvangen dan alle nog volgende sms’jes op onderstaande data.

15 Augustus – Hoogfeest Maria Tenhemelopneming

8 September – Feest Maria Geboorte

7 Oktober – Gedachtenis Heilige Maagd Maria van de Rozenkrans

1 November – Hoogfeest Allerheiligen

8 December – Hoogfeest Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria.

 

Foto mgr. Woorts: Ramon Mangold.