Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Paus staat samen met overlevende Edith Bruck stil bij herdenking Holocaust

Paus staat samen met overlevende Edith Bruck stil bij herdenking Holocaust

Paus Franciscus heeft op donderdag 27 januari stilgestaan bij de internationale herdenking van de Holocaust of Shoah, de systematische vervolging en vernietiging van Joodse mensen door het Duitse Naziregime. Hij deed dit met een ontmoeting met een overlevende, de 90-jarige Edith Bruck.

Hij ontving de in Hongarije geboren Joodse schrijfster in zijn residentie Casa Santa Marta, waar hij “een lang en hartelijk gesprek” had, aldus de Vaticaanse persdienst. “In het bijzonder benadrukten beiden de onschatbare waarde van het doorgeven van de herinnering van het verleden aan de jongsten, zelfs de meest pijnlijke aspecten, om niet terug te vallen in vergelijkbare tragedies”, luidde de officiële verklaring.

Het betrof een tegenbezoek. Vorig jaar februari bezocht de paus Edith Bruck in haar huis in Rome. Edith Bruck werd op twaalfjarige leeftijd samen met haar ouders, twee broers en een zus gedeporteerd naar Auschwitz, later naar Dachau en Bergen-Belsen. Zij overleefde samen met een broer en haar zus.

‘Onuitsprekelijke wreedheid’

De dag voor zijn tweede ontmoeting met Edith Bruck heeft paus Franciscus bij de wekelijkse woensdagaudiëntie ook stilgestaan bij de Shoah. “Het is noodzakelijk om de uitroeiing van miljoenen Joden en mensen van verschillende nationaliteiten en religies te gedenken. Deze onuitsprekelijke wreedheid mag nooit meer worden herhaald.”

“Ik doe een dringend appel op iedereen, vooral opvoeders en gezinnen, om in de nieuwe generaties een bewustzijn te wekken van de verschrikking van deze zwarte bladzijde in de geschiedenis. Het mag niet worden vergeten, opdat wij een toekomst kunnen opbouwen waarin de menselijke waardigheid niet langer vertrapt wordt.”

Dag van herdenking

Elk jaar wordt op 27 januari de Holocaust herdacht. Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz (27 januari 1945) uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden op deze dag de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. De Nationale Holocaust Herdenking in Nederland vindt elk jaar plaats op de laatste zondag in januari in Amsterdam.

Dit artikel is een ingekorte versie: lees het complete artikel op katholiekleven.nl.

Foto: © Vatican media

Tags: , ,