Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Nieuw filmpje op katholiekleven.nl: over de unieke heiligdomsvaart Maastricht

Nieuw filmpje op katholiekleven.nl: over de unieke heiligdomsvaart Maastricht

Hij vindt slechts één keer in de zeven jaar plaats: de heiligdomsvaart Maastricht. Het begon in de vroege middeleeuwen als een pelgrimage naar het graf van Sint Servaas. “De eerste keer dat de heiligdomsvaart in de annalen van Maastricht wordt vermeld is 1391,” weet Joseph Goumans. Ook dit jaar wordt de heiligdomsvaart gehouden en wel van 24 mei tot 3 juni.

Joseph Goumans is de voorzitter van de Vereniging het Graf van Sint Servaas en hij vertelt in een nieuw filmpje op www.katholiekleven.nl hoe dit keer tijdens twee grote ommegangen op de beide zondagen tijdens de heiligdomsvaart duizenden deelnemers het thema van de heiligdomsvaart uitbeelden.

Dat thema is in 2018: Doe goed en zie niet om. “Het is een geweldig thema,” reageert Harry Kuijpers van de Broederschap van Sint Servaas. “Doe iets en verwacht niks terug. Het is een van de mooiste thema’s die we ooit gehad hebben.”

Tijdens de heiligdomsvaart worden de relieken van de heilige Servaas getoond, de noodkist en het borstbeeld van Sint Servaas. Die ‘noodkist’ heet zo, omdat hij met name in tijden van grote nood door de stad wordt gedragen. De eerste keer was 1409.

Zo’n lange traditie doorgeven aan nieuwe generaties is een grote verantwoordelijkheid. Joseph Goumans: “Er wordt altijd gezegd door generaties Maastrichtenaren: onze generatie zal het niet kapot laten gaan. Daaraan is gekoppeld de vraag: wat zal de volgende generatie doen?”

Met die spannende vraag ging een groep studenten van University College Maastricht aan de slag. Ryan Martin Kelly vertelt in het filmpje wat zij vonden.

Kijk het filmpje op het videokanaal van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, katholiekleven.nl.

De heiligdomsvaart 2018 vindt plaats van 24 mei t/m 3 juni! Kijk hier voor meer informatie en het programma.

Bericht en foto via katholiekleven.nl/