Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Nederlandse vertaling boodschap Wereld Communicatie Dag

Nederlandse vertaling boodschap Wereld Communicatie Dag

Paus Franciscus vraagt iedereen die werkzaam is in de media om mensen verhaallijnen aan te reiken die in de kern ‘goed nieuws’ zijn. De paus noemt het noodzakelijk de vicieuze cirkel van onrust en de spiraal van angst die het gevolg zijn van de voortdurende focus op ‘slecht nieuws’, te doorbreken.

De paus vraagt dit in zijn boodschap voor de 51ste Wereld Communicatie Dag. Het thema van de boodschap van de paus is: “Wees niet bevreesd, want Ik ben bij u” (Jesaja 43, 5). Hoop en vertrouwen meedelen in onze tijd. Deze boodschap is nu beschikbaar in een Nederlandse vertaling.

Paus Franciscus benadrukt dat het niet de bedoeling is om menselijk leed te ontkennen of naïef te zijn. Wel is het nodig om het gevoel van moedeloosheid tegen te gaan. Want, zo zegt de paus, in een mediawereld die denkt dat goed nieuws niet verkoopt, en waar menselijk leed en het mysterie van het kwaad makkelijk veranderen in entertainment, is er altijd het gevaar dat ons geweten in slaap sukkelt en dat we pessimistisch worden.

Met zijn boodschap voor Wereld Communicatie Dag wil de paus een bijdrage leveren aan een “open en creatieve manier van communicatie, die nooit het kwaad verheerlijkt maar in plaats daarvan concentreert op oplossingen en die ontvangers van de boodschap inspireert tot een positieve en verantwoordelijke benadering.” Daarom vraagt de paus iedereen om mee te werken aan het vertellen van verhaallijnen van ‘goed nieuws’.

Dat goede nieuws is Jezus Christus. In Hem heeft God zijn solidariteit getoond met elke menselijke situatie. We hoeven dan ook niet bevreesd te zijn, want Hij heeft oog voor al zijn kinderen.

De boodschap van de paus werd gepubliceerd op 24 januari. Wereld Communicatie Dag vindt plaats op 28 mei 2017, de zondag voor Pinksteren. De boodschap werd, zoals gebruikelijk, bekendgemaakt op de feestdag van Franciscus van Sales. Hij is de patroonheilige van de journalisten.

Lees hier de boodschap van paus Franciscus voor Wereld Communicatie Dag 2017