Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > MIVA-collecte 2023: doorbreek armoede door onderwijs bereikbaar te maken

MIVA-collecte 2023: doorbreek armoede door onderwijs bereikbaar te maken

In het weekeinde van 26-27 augustus wordt er in katholieke kerken in Nederland gecollecteerd voor de Missie Verkeersmiddelenactie MIVA. Dit jaar vraagt Stichting MIVA aandacht voor het arme en uitgestrekte noorden van Kenia, waar zuster Pauline dag en nacht werkt om onderwijs bereikbaar te maken voor de allerarmsten.

In de gortdroge provincie Isiolo in Kenia is het leven bikkelhard. Meer dan 50 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Omdat ouders op zoek moeten naar een bron van inkomen of eten, of zelfs omdat ze zijn omgekomen, blijven kinderen alleen achter. Ze gaan niet naar school. Terwijl juist onderwijs de vicieuze cirkel van armoede kan doorbreken. Pauline spoort verlaten kinderen op en helpt ze naar school, ook al is onderwijs soms op meer dan vier uur afstand.

Meedogenloos gebied
Het heeft al meer dan drie jaar niet geregend in dit meedogenloze gebied. Zuster Pauline: “Dit heeft onnoemelijk veel leed veroorzaakt. De meeste inwoners van de provincie zijn afhankelijk van het land. De pastoralisten (veehoudende nomaden, red.) zijn gedwongen om enorme afstanden af te leggen op zoek naar grasland en water. Mensen lijden honger. En vooral kinderen raken ondervoed of komen zelfs te overlijden.”

Eigen vervoer cruciaal
Bijna dagelijks redt Pauline kinderen uit deze benarde situatie. De enorme afstanden en slechte infrastructuur maken haar werk extreem uitdagend. “Het wegennetwerk omvat zo’n 1.000 kilometer, bijna volledig bestaand uit zand- of gravelwegen. Vervoer is cruciaal om iedereen te kunnen bereiken, alleen daarmee kunnen we onmiddellijk helpen waar dat nodig is.” Alleen met hulp van Zuster Pauline kunnen verlaten kinderen naar school. Maar één auto is voor zuster Pauline en haar collega’s niet genoeg in dit enorme gebied.

Tijdens de kerkcollecte in augustus zamelt MIVA geld in voor nog vier stevige auto’s die opgewassen zijn tegen het ruige landschap in Kenia. Zodat nog meer kinderen naar school kunnen. Helpt u mee met een donatie?

Kijk voor meer informatie op de website: MIVA

 

Tags: , ,