Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Mgr. Hoogenboom over 28 jaar deelname Nijmeegse vierdaagse in ‘Roderick Zoekt Licht’

Mgr. Hoogenboom over 28 jaar deelname Nijmeegse vierdaagse in ‘Roderick Zoekt Licht’

Voor zijn programma ‘Roderick Zoekt Licht’ werkt mediapriester Roderick Vonhögen aan een uitzending over de ervaringen van drie bijzondere katholieken tijdens hun deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse. Eén van hen is de Utrechtse hulpbisschop mgr. Hoogenboom. Op 19 juli zette Vonhögen een fragment van zijn interview met mgr. Hoogenboom online via Facebook en Twitter.

De Utrechtse hulpbisschop loopt dit jaar voor de 28ste keer mee. “Ik sprak met hem over de hartelijkheid van de mensen, zijn favoriete moment onderweg en over de dierbare herinneringen aan zijn overleden vader,” aldus Roderick Vonhögen. In de video noemt de Utrechtse hulpbisschop de Vierdaagse “een mooie gelegenheid om even helemaal los te komen van het werk.” Het mooiste gedeelte van de dag vindt hij ‘s morgens tussen zes uur en half negen: “dan is het nog fris, het is al wel licht maar het is heel rustig op de straat.”

“Meestal zegt men: het gaat van vader op zoon, maar in dit geval ging het van zoon op vader. Ik liep al een aantal jaren de Vierdaagse en mijn vader heeft toen gezegd: als ik gepensioneerd ben, dan ga ik ook de Vierdaagse een keer lopen,” aldus mgr. Hoogenboom. “Hij is gaan wandelen en het is één van zijn grootste hobby’s geworden.” Twee jaar geleden was zijn vader opnieuw van plan deel te nemen, maar hij overleed kort nadat mgr. Hoogenboom hem voor deze honderdste editie van de Vierdaagse had ingeschreven.

“Dat heeft me wel wat gedaan. Toen heb ik, zijn leven overdenkend, ook wel gedacht: het leven is ook een wandeling. Je hebt natuurlijk de wandeling die uitmondt in de grote vierde dag van de Vierdaagse van Nijmegen over de Via Gladiola, maar als christenen hopen we natuurlijk dat we ooit, aan het einde van ons leven, een nog grotere en nog mooiere intocht mogen beleven in het hemelse Jeruzalem. Daar heb ik toen ook voor gebeden.”

 

Bericht via aartsbisdom.nl.