Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Nieuwsberichten voor parochies > Landelijke Open Kerkendag op tweede pinksterdag 29 mei

Landelijke Open Kerkendag op tweede pinksterdag 29 mei

Op tweede pinksterdag, 29 mei 2023, vindt de landelijke Open Kerkendag plaats. Dit Zeeuws/Brabantse initiatief spreidt de vleugels uit en gaat voor het eerst landelijk. Tijdens deze dag hoopt Stichting Open Kerken zoveel mogelijk van de kerkgebouwen die Nederland rijk is onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. De Nederlandse R.-K. bisschoppen steunen het initiatief en hebben de mogelijkheid om mee te doen bij de parochies onder de aandacht gebracht.

Stichting Open Kerken schrijft: ‘De landelijke Open Kerkendag is in het leven geroepen om het grote culturele,- historische en maatschappelijke belang van kerkgebouwen onder de aandacht te brengen. Het Nederlandse landschap wordt gekenmerkt door torenspitsen en kerken. Deze gebouwen behoren tot ons belangrijkste cultuurbezit. De toekomst van dit religieus erfgoed staat echter onder druk door het afnemend kerkbezoek, maar ook recente ontwikkelingen met betrekking tot de energiecrisis maken dat steeds meer kerkgebouwen de deuren sluiten.’

‘De landelijke Open Kerkendag wil zoveel mogelijk mensen op een open en ongedwongen manier kennis laten maken met kerkgebouwen, ongeacht denominatie of (her)bestemming. Door deze te leren kennen ontstaat waardering. Waardering is de grondslag onder een gezamenlijke inzet en betrokkenheid bij de toekomst van gebouwen met een rijke geschiedenis,’ aldus de Stichting.

Thema: Kerkinterieurs

Tijdens de Open Kerkendag 2023 ligt de nadruk op kerkinterieurs vanwege de rijkdom waar het gaat om kunst en cultuur. Doel is om de bezoekers kennis te laten maken met deze schatten in een omgeving van rust en een gevoel van eeuwen. Om deze reden ondersteunt ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dit initiatief.

Deelnemende kerken worden aangeraden om activiteiten te organiseren rondom het thema kerkinterieurs tijdens de Open Kerkendag. Kerken zijn overigens niet verplicht om activiteiten te organiseren. Het openstellen van een kerkgebouw voor publiek is al voldoende om deel te nemen aan de Open Kerkendag.

Hoe kunnen kerken meedoen?

Een kerkgebouw kan worden aangemeld via deze link: kerk aanmelden.

Aan deelname en samenwerking met Stichting Open Kerken zijn geen kosten verbonden. Kijk voor meer informatie op de website. Met eventuele vragen en/of opmerkingen kan worden gemaild naar info@openkerkendag.nl.

 

 

 

Tags: , ,