Gedragsregels voor jongerenbegeleiders

Onder begeleiders worden verstaan: de personen op wie de Gedragscode pastoraat van toepassing is. Hieronder worden dus ook begrepen: vrijwilligers die de rol van begeleider toegekend hebben gekregen.

Alle begeleiders die een rol vervullen in de begeleiding van deelnemers tijdens jongerenactiviteiten van Jong Katholiek of een bisdom zijn gebonden aan de gedragscode pastoraat zoals die geldt in de Nederlandse Bisdommen en de klachtenprocedure van het Meldpunt grensoverschrijdend gedrag RKK.

Gedragsregels:

1. De omgang van een begeleider met een deelnemer is tijdens een jongerenactiviteit gericht op het welzijn van de deelnemer. Hierbij houdt de begeleider rekening met (het niveau van) de geestelijke, sociale en lichamelijke ontwikkeling van de deelnemer. In het geval dat een begeleider een deelnemer moet aanspreken op zijn of haar gedrag wordt in de basis gekozen voor een positieve benadering gericht op verandering.

2. De begeleider richt zich in zijn of haar gedrag naar de normen van algemeen fatsoen en maatschappelijke betamelijkheid. Het feit dat een bepaalde gedraging in de onderstaande regels niet is benoemd, wil niet zeggen dat het geoorloofd is.

3. Lichamelijke aanrakingen van minderjarigen en jongeren bij het begroeten, bemoedigen, troosten of bij bieden van geborgenheid mogen geenszins in dienst staan van de behoeften van de begeleider en moeten passend zijn bij de leeftijd van de desbetreffende minderjarige of jongere.

4. Eén op één gesprekken dienen plaats te vinden in een openbare ruimte. Indien de situatie vraagt om een gesprek met de deelnemer in een aparte ruimte, wordt een andere begeleider gevraagd hierbij aanwezig te zijn.

5. Een begeleider bevindt zich niet alleen in de slaap- of sanitaire ruimte die bestemd is voor deelnemers. Dit kan anders zijn indien dit nodig is voor de begeleiding van een deelnemer in het geval van ziekte, verwonding, heimwee of etc.

6. Begeleiders publiceren in beginsel geen foto’s van deelnemers op internet/ sociale media, behalve als de begeleider hiervoor toestemming heeft gekregen van de organisatieverantwoordelijke en de deelnemer zelf. Het bekijken, fotograferen of filmen van minderjarigen en jongeren tijdens het aan- en uitkleden of in onaangeklede toestand is niet toegestaan.

7. Het bewaren van de orde en het nemen van disciplinaire maatregelen mag alleen op pedagogisch zinvolle en toegestane wijze geschieden. Iedere vorm van lichamelijke straf of disciplinering is verboden.

8. Wanneer een begeleider bemerkt dat hij/zij zich persoonlijk of lichamelijke aangetrokken voelt tot een deelnemer of (wederzijdse) aantrekkingskracht bemerkt, dient de begeleider fysieke afstand te bewaren.

Bovendien dient er, indien mogelijk, voor verdere begeleiding van de minderjarige door een andere begeleider te worden gezorgd. In een dergelijk geval wordt professionele (pastorale) begeleiding aangeboden aan de begeleider in kwestie. De situatie dient met de organisatieleiding te worden besproken. In geen enkel geval mag de desbetreffende minderjarige of jongere met de kwestie geconfronteerd worden.

9. In de omgang met minderjarigen en jongeren, moet men er rekening mee houden, dat minderjarige en jongeren zich tot iemand, ook een begeleider aangetrokken kunnen voelen en dat dit tot ‘verliefdheid’ kan leiden. Wanneer de begeleider dit bemerkt, dient hij of zij zeer voorzichtig met de minderjarige/jongere om te gaan. Het gevoel van de minderjarige of de jongere mag in geen enkel geval gebruikt worden en alles wat de verliefdheid kan bevorderen dient vermeden te worden. Een dergelijke situatie dient met de organisatieverantwoordelijke en/of vertrouwenspersonen te worden besproken.

10. Een exclusieve vriendschap met de ene of andere minderjarige/jongere dient te worden vermeden. Ook dient alles te worden vermeden, dat tot dergelijke exclusieve vriendschappen kan leiden.

11. Ongewone financiële giften of geschenken aan een individuele minderjarige/jongere, die niet in relatie staan met de begeleidende rol, zijn niet toegestaan.

12. Bij de keuze van films, computersoftware, spelletjes en schriftelijk materiaal dient men erop te letten dat de keuze geschikt is voor minderjarige en jongeren en passend voor hun leeftijd. Taalgebruik, woordkeuze en iedere andere vorm van persoonlijke interactie of gesprek dienen ook bij de leeftijd van de minderjarige of jongeren te passen.

13. Bij gemengde groepen, waarin zowel jongens als meisjes zitten, dient ook het begeleidend team gemengd te zijn. Bij overnachtingen dienen de begeleiders indien mogelijk van aparte slaapkamers gebruik te maken, tenzij er gebruik wordt gemaakt van slaapzalen; dan dienen er indien mogelijk 3 begeleiders per zaal te liggen. In ieder geval moeten gescheiden bedden, matrassen en slaapzakken worden gebruikt.

Flexibele Bootstrap Knoppen