Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Drie bisschoppen bij eeuwfeest Ons Middelbaar Onderwijs

Drie bisschoppen bij eeuwfeest Ons Middelbaar Onderwijs

Komende zondag 11 december wordt in Den Bosch een mis gevierd ter gelegenheid van het eeuwfeest van Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). Deze Brabantse schoolvereniging werd in 1916 opgericht. In de jubileum mis is bisschop Gerard De Korte van het bisdom Den Bosch hoofdcelebrant maar ook de bisschoppen Jan Liesen (bisdom Breda) en Jan Hendriks (bisdom Haarlem-Amsterdam, onderwijs) zijn aanwezig en concelebreren.

Het Sint Joriscollege en het Van Maerlantlyceum in Eindhoven en het Carolus Borromeus College in Helmond waren de eerste scholen die OMO in Zuidoost-Brabant oprichtte. Doelstelling van OMO was bij de start de emancipatie van de katholieke middenklasse. Nu honderd jaar later vallen onder dit schoolbestuur meer dan 40 onderwijsinstellingen in Brabant met ruim 60.000 leerlingen, 6.900 medewerkers en een begroting van bijna een half miljard euro.

In het kader van het eeuwfeest zijn vorige maand honderd leerlingen en medewerkers naar Rome geweest om aanwezig te zijn bij de Nederlandse Dag op 15 november, waarbij paus Franciscus de Nederlanders begroette.

De Eucharistieviering in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch begint zondag 11 december om 10 uur. Na afloop is een besloten lunchbijeenkomst, waar onder meer commissaris van de koning Wim van de Donk en staatssecretaris Sander Dekker spreken.

 

Op de foto (Ramon Mangold) een aantal van de leerlingen van OMO tussen het kerkvolk ziet paus Franciscus passeren tijdens de Nederlandse Dag.