Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Bisschop Smeets publiceert bundel verhalen over de verrijzenis

Bisschop Smeets publiceert bundel verhalen over de verrijzenis

In de aanloop naar Pasen 2022 heeft bisschop Harrie Smeets van bisdom Roermond een bundel gepubliceerd met verhalen over de verrijzenis. Het eerste exemplaar is aangeboden aan mgr. Hans van den Hende, voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. In de bundel ‘Getuigen van de Verrijzenis’ laat bisschop Smeets in veertien verhalen mensen die er indertijd bij waren, vertellen hoe zij de gebeurtenissen rond het lijden en sterven van Christus én zijn verrijzenis hebben ervaren.

De veertien verhalen zijn een selectie uit teksten die mgr. Smeets de afgelopen jaren heeft geschreven. Nu hij ernstig ziek is en weet dat het moment van zijn eigen overlijden wellicht niet ver weg is, heeft de bisschop de verhalen laten bundelen om ze uit te geven als een getuigenis van zijn eigen diepe geloof in Christus en de verrijzenis: “Ik hoop dat de verhalen in dit boek mensen kunnen helpen om te geloven in wat niet te begrijpen valt: dat het leven is sterker dan de dood.”

Ooggetuigen van lijden en sterven

Mgr. Smeets kroop in de huid van mensen die er indertijd bij waren en het met eigen ogen zagen gebeuren: de wondertekenen, het Laatste Avondmaal, de veroordeling door Pilatus, de kruisiging en het lege graf. Zeg maar: de ooggetuigen van Jezus’ lijden en sterven. Zo passeren allerlei mensen de revue: Petrus, Lazarus, de blindgeborene, de doofstomme, Pilatus, Johannes en Nikodémus om er maar een paar te noemen.

Het zijn stuk voor stuk mensen die bekend zijn uit het evangelie. In de bundel is een deel van de originele evangelietekst afgedrukt en daarnaast het verhaal door mgr. Smeets, waarin de personages hun eigen gedachten laten gaan. “Natuurlijk zijn het geen historisch betrouwbare getuigenissen,” zegt de bisschop. “Het zijn mijn interpretaties van hun reacties, mijn alledaagse voorstelling van hoe zij wellicht gereageerd zouden kunnen hebben. We kennen hun officiële verhalen uit het evangelie. Maar wat dachten ze? Wat voelden ze? Hoe kwam Jezus op hen over? En dan die verrijzenis, dat lege graf: hoe reageerden zij daarop?”

Het boek is geïllustreerd met tekeningen van broeder Leo Disch O.S.B. van de abdij Sint-Benedictusberg in Vaals-Mamelis.  Voor alle geïnteresseerden is de bundel te koop via uitgeverij www.adveniat.nl of de reguliere boekhandel.

Titel: Getuigen van de Verrijzenis
Auteur: Bisschop Harrie Smeets
Uitgever: Adveniat, Baarn
ISBN: 978943279070
Prijs: € 14,90

Boek bestellen

Bericht en foto: bisdom Roermond. Lees het complete bericht op de website van bisdom Roermond.

Tags: , ,