Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Bisdom Groningen-Leeuwarden komt met special over Zalige Titus Brandsma

Bisdom Groningen-Leeuwarden komt met special over Zalige Titus Brandsma

Aan de vooravond van 75 jaar herdenking Nederlandse Bevrijding vraagt Noord-Nederland aandacht voor de actuele betekenis van pater Karmeliet Titus Brandsma, die tijdens WO II omkwam in een concentratiekamp omdat hij zich verzette tegen het naziregime. Zo presenteert bisdom Groningen-Leeuwarden een kleurrijke Titus Brandsma Special van haar bisdommagazine Spreek! met opinies van veel betrokkenen, onder wie mgr. Van den Hout.

Aanleiding voor het magazine is een eigentijdse muziektheaterproductie over het leven van Titus Brandsma, die tot en met 10 juni wordt opgevoerd in de Bonifatiuskapel te Dokkum. Centraal staat daarin al of niet heiligverklaring van Titus, een discussie tussen God en de Duivel, en Titus’ inspirerend voorbeeld voor de hedendaagse mens.

Titus Special

‘’Het leven van pater Titus is veelzijdig en staat dicht genoeg bij onze tijd om als voorbeeld te dienen. Daarom ben ik ervoor dat hij heilig wordt verklaard’’, zegt bisschop Ron van den Hout in de Titus Brandsma Special van zijn bisdommagazine. Inigo Bocken, wetenschappelijk directeur van het Nijmeegse Titus Brandsma Instituut, deelt die mening: ‘’Titus was zijn leven lang sterk gericht op zijn roeping. Alles wat hij deed is daarop afgestemd. Hij heeft dat nooit losgelaten en was nergens halfslachtig. Ook niet toen hij gevangen werd gezet en de dood onder ogen zag.’’ Bocken werkt aan een biografie over Titus. Heiligverklaring van Titus Brandsma door Paus Franciscus is volgens menigeen dichtbij, al weet niemand het zeker. Het theaterstuk in Dokkum trekt intussen volle zalen.

De Titus Brandsma Special van het blad Spreek! bevat veel historische foto’s en schetst een uitgebreid beeld van Titus Brandsma’s leven en actuele betekenis in deze tijd. Landelijk bekende katholieken, zoals tv-presentator Leo Fijen en oud-minister van Justitie prof. Ernst Hirsch Ballin spreken zich uit. Geïnspireerd door Titus’ voorbeeld is de oud-minister kritisch over hedendaagse politici, die tekort zouden schieten in ‘positief toekomstgericht denken’ en ‘waakzame oplettendheid’ jegens trends in de samenleving. Leo Fijen wijst op de grote kracht van innerlijke vrijheid bij de monnik Titus die de stilte van een kloostercel bij al zijn activiteiten in zich droeg.

De Titus Brandsma Special van het bisdom Groningen-Leeuwarden is op aanvraag verkrijgbaar bij het bisdom Groningen-Leeuwarden. Contact: Lammert de Hoop/Lisette Winter, 050 – 4065888 / 06 – 109 14 645.   Mail: l.dehoop@bisdomgl.nl. Kijk voor meer informatie ook op de site van bisdom Groningen-Leeuwarden.

Bericht en beeld (van cover Spreek!) via bisdom Groningen-Leeuwarden.

Tags: , ,