Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Bedevaartseizoen Brielle start met inzegening ciborium

Bedevaartseizoen Brielle start met inzegening ciborium

Op zaterdag 28 april start het bedevaartseizoen in het heiligdom van de H.H. Martelaren van Gorcum te Brielle op een bijzondere wijze. Mgr. Van den Hende zegent deze dag het ciborium in. Deze altaaroverkapping op het Martelveld achter het kerkgebouw werd de afgelopen maanden gerestaureerd.

De bisschop is hoofdcelebrant in de pontificale eucharistieviering die om 11.00 uur begint. Vanwege het diocesane Jaar van Gebed zal de bisschop tijdens de viering een bedevaartskaars overhandigen aan bedevaartorganisaties van het bisdom Rotterdam. Ook het heiligdom van de H.H. Martelaren van Gorcum in Brielle ontvangt een kaars.

Ciborium

De inzegening van het ciborium vindt plaats aan het eind van de eucharistieviering. Het monument dateert van 1921 en werd ontworpen door architect Jan Stuyt. Het ciborium markeert de precieze plaats waar de martelaren van Gorcum ter dood zijn gebracht. De restauratie van het ciborium begon in februari 2018. Uit onderzoek, bij onder andere de Beeldbank van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Streekarchief Voorne-Putten & Rozenburg, bleek dat het ciborium oorspronkelijk bedekt is geweest met enkele zogeheten lagen schub- of beverstaartleien. Deze dekkingsvorm is nu opnieuw aangebracht. De ronde bol met kruis bovenop de dakbedekking is karakteristiek voor architect Jan Stuyt en wordt teruggeplaatst nu de restauratie van het dak is voltooid.

Vernieuwde inrichting expositieruimte

Voorafgaand aan de opening van het bedevaartseizoen is ook het museale deel van het heiligdom vernieuwd. Er is een duidelijker onderscheid in de presentatie van de historie sinds 1572 en de verering van de martelaren daarna. Er is vanaf nu meer toelichting te lezen over onder meer de houten kapel met Ommegang (1880), het ciborium (1921) en de stenen kerk (1932).

In verband met de logistiek vraagt de organisatie om aanmelding via het bisdom Rotterdam. Telefoon: 010 – 2815171 of e-mail bureau@bisdomrotterdam.nl.

 

Foto van de reparatie: Con Steinebach.