Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Tv-mis zondag 27 september vanuit Lourdes naar Nederland verplaatst

Tv-mis zondag 27 september vanuit Lourdes naar Nederland verplaatst

De televisie-mis vanuit de Grot in Lourdes, die de KRO komende zondag (27 september) zou uitzenden, wordt noodgedwongen naar Nederland verplaatst. Omdat steeds meer regio’s in Frankrijk door de Nederlandse overheid vanwege de coronapandemie tot risicogebied worden verklaard, is het voor de medewerkers van de omroep en de bedevaartorganisaties Huis voor de Pelgrim, VNB en Militaire Bedevaart niet mogelijk om veilig naar Lourdes te reizen.

De wekelijkse eucharistieviering zou komende zondag live worden uitgezonden vanuit de bekende Grot, waar het meisje Bernadette Soubirous in 1858 achttien keer een verschijning van Maria heeft gezien. Lourdes ontwikkelde zich daarna tot een van de bekendste Mariabedevaartoorden ter wereld. Het was voor het eerst dat een viering vanuit Lourdes live op de Nederlandse televisie te zien zou zijn.

In plaats daarvan wordt de viering nu uitgezonden vanuit de parochiekerk H. Hart van Jezus in Vinkeveen. Deze kerk heeft al heel lang een relatie met Lourdes en stond in het verleden ook wel bekend als ‘Klein-Lourdes’. In de kerk is onder meer een Lourdesgrot nagebouwd met daarin een steen uit de echte grot in Lourdes.

Hoofdcelebrant tijdens de viering is hulpbisschop mgr. Herman Woorts, die binnen de Nederlandse bisschoppenconferentie verantwoordelijk is voor bedevaarten en pelgrimages. Hij zou ook de hoofdcelebrant zijn geweest in Lourdes. Hij wordt daarbij geassisteerd door enkele priesters en diakens van de samenwerkende Nederlandse bedevaartorganisaties. De zang komt van sopraan Judith Petra en zij wordt aan het orgel begeleid door Jos Martens.

Voorafgaand aan de viering is mgr. Woorts te horen in het programma Geloofsgesprek, dat in dezelfde kerk is opgenomen. Belangstellenden die de viering willen bijwonen, worden verzocht zich vooraf aan te melden.

Aanmelden voor bijwonen eucharistieviering

 

Bericht en foto Parochiekerk H. Hart van Jezus in Vinkeveen via Huis voor de Pelgrim.

 

Tags: , ,