Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Liturgisch materiaal beschikbaar voor de periode voor de schepping

Liturgisch materiaal beschikbaar voor de periode voor de schepping

Op 1 september besteden katholieken wereldwijd extra aandacht aan de zorg voor de schepping. In 2015 riep Paus Franciscus 1 september voor de Rooms-Katholieke Kerk namelijk uit tot jaarlijkse “Werelddag van gebed voor de zorg voor de schepping”.

Dit jaar valt 1 september op een zondag. De Vlaamse organisatie Ecokerk heeft een omvangrijke brochure gemaakt met liturgisch materiaal en werkvormen om als kerk of religieuze gemeenschap op deze dag en de daarop volgende Scheppingsperiode te werken aan ‘de zorg voor ons gemeenschappelijk huis’. De Scheppingsperiode omspant de periode van 1 september tot en met 4 oktober, de feestdag van Franciscus van Assisi. Voor de zondag in deze periode zijn op basis van de vastgestelde lezingen en citaten uit Laudato si’ vieringen opgesteld.

Materiaal aangepast aan Nederland

In goed overleg met Ecokerk heeft de Laudato si’ werkgroep Nederland het materiaal aangepast voor gebruik in Nederland. Dat betekent dat er af en toe net iets andere bewoordingen worden gebruikt, dat er af en toe verwezen wordt naar Nederlandse organisaties die actief zijn op het vlak van geloof en duurzaamheid en dat voor de liedkeuzes verwezen wordt naar de bundel ‘Gezangen voor Liturgie’, die in de meeste katholieke parochies in Nederland wordt gebruikt.

Het materiaal is te vinden op de website www.laudato-si.nl of (digitaal) verkrijgbaar bij de KNR via cmbr@knr.nl

Laudato si’ werkgroep Nederland

De Laudato si’ werkgroep Nederland is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen. Deze is ingesteld in 2015 bij het uitkomen van de pauselijke encycliek Laudato si’ over de zorg voor ons gemeenschappelijk huis. Voorzitter is mgr. Gerard de Korte.

 

Tags: