Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Interreligieuze dialoog > Boodschap bij Hindoefeest: gezin is baken van hoop en vertrouwen

Boodschap bij Hindoefeest: gezin is baken van hoop en vertrouwen

Van 30 oktober tot 3 november vieren hindoes hun jaarlijkse Diwali-feest. De Pauselijke raad voor de Interreligieuze Dialoog te Rome stuurde de hindoes bij deze gelegenheid een boodschap toe. De Nederlandse katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog stuurde de boodschap door aan haar hindoe-relaties hier te lande.

De boodschap kreeg als titel: Christenen en hindoes: solidair in het bevorderen van de hoop bij de gezinnen. Kardinaal Jean-Louis Tauran, voorzitter van de pauselijke raad, roept christenen en hindoes op samen de positie van het gezin in de samenleving te versterken. Ook bij tegenslag moeten ouders bij hun kinderen de hoop op een betere toekomst blijven bevorderen.

Beide geloofsgemeenschappen worden opgeroepen aan de volgende generaties door te geven dat het gezin een baken van hoop en vertrouwen is, ook te midden van een klimaat van relativisme, oorlog, armoede en migratie. Kardinaal Tauran: “Gezinnen zijn de allereerste school van menselijkheid en ouders zijn de belangrijkste opvoeders van hun kinderen.”

Diwali is het feest van lichtjes, dat jaarlijks plaatsvindt tijdens de nieuwe maan in de maand asvin. Het feest is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Bij het Diwali-feest gaat het om de goede dingen die het kwade overwinnen, het licht wint het van de duisternis, de warmte van de kou, de waarheid van de onwaarheid, de reinheid van de onreinheid. Hindoes hopen dat Lakshmi hun huis bezoekt. In de nacht van de nieuwe maan verlichten ze daarom hun huis met diya’s. Dat zijn schoteltjes met olie en een pitje, maar het kunnen ook kaarsjes zijn. De lichtjes zijn bedoeld om ook het innerlijk van de mensen te verlichten en ze het gevoel te geven met een schone lei te kunnen beginnen.

Berry van Oers

Lees hier de boodschap ter gelegenheid van Diwali 2016.