Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Avond van de Martelaren voor het eerst gehouden in Zwolle, Amsterdam en Maastricht volgen

Avond van de Martelaren voor het eerst gehouden in Zwolle, Amsterdam en Maastricht volgen

De katholieke hulporganisatie Kerk in Nood organiseert jaarlijks de Avond van de Martelaren, waarop de christenen worden herdacht die wereldwijd vanwege hun geloof het leven hebben gelaten. Dit jaar zijn er drie locaties waar deze avond wordt gehouden, te weten Zwolle (22 maart), Maastricht (5 april) en Amsterdam (12 april).

In 2019 is de Avond van de Martelaren voor het eerst ook gehouden in het Aartsbisdom Utrecht: op 22 maart in de basiliek Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming te Zwolle. Daarbij waren onder anderen mgr. Van den Hout, bisschop van Groningen-Leeuwarden en mgr. Hoogenboom, hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht aanwezig.

De avond begon met een Eucharistieviering met mgr. Van den Hout als hoofdcelebrant. Een zevental priesters uit het Aartsbisdom Utrecht concelebreerde, onder wie mgr. Hoogenboom, pastoor Huitink van de Thomas a Kempisparochie (Zwolle en omstreken) en rector Kuipers van het Ariënsinstituut, evenals twee priesters uit het bisdom Groningen-Leeuwarden. Twee diakens assisteerden.

Kruisweg

De viering werd gevolgd door een kruisweg met getuigenissen en muziek. Het programma voor de Avonden van de Martelaren in Maastricht en Amsterdam zal het zelfde verlopen. Kerk in Nood: “Dit jaar horen we onder meer het verhaal van Blessing (23), een Nigeriaanse studente die haar moeder en zus verloor toen Fulani herders tijdens het avondmaal plots hun huis binnenvielen. De getuigenissen – uit Nigeria, maar ook uit Syrië, Indonesië en Kenia – laten zien dat het ook vandaag de dag niet vanzelfsprekend is om in vrijheid in Christus te geloven. Gebed voor de martelaren, hun nabestaanden én hun vervolgers is daarom essentieel.”

De Avond van de Martelaren op 5 april vindt plaats in de basiliek van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee te Maastricht en de avond op 12 april in de St. Nicolaasbasiliek te Amsterdam. Aanmelden is niet verplicht, maar gezien het verwachte aantal mensen (ook van buiten de parochie) wel gewenst. Aanmelden kan hier.

Lees het hele verslag van de Avond van de Martelaren in Zwolle op de site van het aartsbisdom.

 

Foto (Wim Koopman) en verslag via aartsbisdom.nl.

Tags: