Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Adventsactie 2023: ‘Alle kinderen mogen kind zijn’

Adventsactie 2023: ‘Alle kinderen mogen kind zijn’

Bijna tien procent van de kinderen wereldwijd werkt als kindarbeider. Een onvoorstelbaar aantal! In plaats van onbekommerd te spelen en te leren, maken de kinderen lange dagen om het gezinsinkomen wat aan te vullen, vaak onder ongezonde en gevaarlijke omstandigheden. Dit jaar vraagt de Bisschoppelijke Adventsactie aandacht voor deze kwetsbare groep.

Ieder kind heeft recht op een gezond leven, op een opleiding en bescherming. Het klinkt vanzelfsprekend, maar toch zijn er tientallen miljoenen kinderen die niet of nauwelijks naar school gaan. Ze werken lange dagen in de mijnbouw, in fabrieken, naaiateliers of in de brandende zon op plantages. De kans dat deze kinderen later een goed inkomen kunnen verdienen en aan het zware, onderbetaalde werk kunnen ontsnappen is klein: ze hebben immers nauwelijks tot geen gelegenheid gehad een opleiding te volgen.

‘Daar willen we samen met u wat aan doen. We stellen tijdens de adventsperiode vier projecten voor kindarbeiders aan u voor. Ze zorgen voor een goede opleiding voor de kinderen, zodat die straks een grotere kans hebben een goed inkomen te verdienen. Doet u mee?’ zo introduceert de Adventsactie de campagne voor de Advent 2023 op haar website.

De projecten van Adventsactie 2023:

Jonge mijnwerkers naar school in DR Congo
DR Congo is rijk aan kostbare grondstoffen. Het land is bijvoorbeeld een van de grootste leveranciers ter wereld van kobalt, een essentieel onderdeel van oplaadbare batterijen. Tienduizenden kinderen worden ingezet bij de winning. Ze worden uitgebuit en doen bovendien ongezond en gevaarlijk werk. Met een opleiding kunnen ze een betere toekomst opbouwen.

Schooldiploma voor werkende kinderen in Pakistan
Miljoenen kinderen in Pakistan gaan nauwelijks naar school: hun ouders hebben er geen geld voor en de kinderen moeten al jong meewerken om wat extra geld te verdienen voor het gezin. Een speciaal schoolprogramma geeft ze toch de opleiding waar ze recht op hebben.

Onderwijs voor kinderen in baksteenfabrieken in India
Het werk in baksteenfabrieken in India is zwaar en ongezond, helemaal voor kinderen. Ze maken lange dagen en gaan niet naar school. Op speciale crèches en scholen bij de fabrieken krijgen de jonge kinderen een opleiding, gezond eten en goede zorg.

Jonge migranten uit Bangladesh kwetsbaar voor misbruik
In Bangladesh leven talloze gezinnen van het geld dat hun familieleden in het buitenland verdienen. Onder deze migranten zijn ook veel kinderen. Zij zijn extra kwetsbaar en lopen groot risico in handen te vallen van mensenhandelaren.

Meisjes in de mijnen in DR Congo
Ishara Chobowa en Florence Nabintu vertellen over hun jaren in de mijnen van DR Congo en hoe hun leven veranderde dankzij het Olame Centrum, de lokale partner van Adventsactie.

Ga naar de website van de Adventsactie voor meer informatie: JA, IK DOE MEE

Foto: Vastenactie.nl.

Tags: , , , ,